Един от най-успешните президенти на Интер Масимо Морати от днес няма нищо общо с управлението на любимия си клуб. От ноември миналата година той беше само почетен президент на "нерадзурите", но днес официално се оттегли от поста. 

Петролният магнат продаде 70.5% от акциите си на Ерик Тохир миналото лято. Той беше начело на миланския гранд от 1995 г. и по неговите изчисления е хвърлил близо 2 млрд. евро за издръжката на клуба. 

Заедно с него от ръководството на Интер се оттеглят още синовете му Анджеломарио и Джовани, Риналдо Гелфи и Алберто Манцонето. Те бяха лицата, които представляваха старата власт в сегашния Управителен съвет. 

Все пак пакетът от 29.5% на семейство Морати се запазва, но никой от членовете му няма да участва в управлението и взимането на решенията занапред. Официалните причини за това оттегляне не се съобщават. 

Иначе Морати продаде Интер на Тохир за 250 млн. евро преди почти година и половина. По негово време "нерадзурите" спечелиха пет титли на Италия, четири купи на страната и още толкова суперкупи. Тимът триумфира още с трофея от Шампионската лига, Купата на УЕФА и Световното клубно първенство. 

Тази ера в ръководството на Интер може да спори само с другата, в която начело на клуба е бил член на семейство Морати - Анджело, бащата на Масимо. Той беше президент от 1955 до 1968 г. и това е другият най-печеливш период в историята на клуба по време на един президент.