След като вчера Ви представихме най-интересното и запомнящо се от света на спорта за месец януари на отминаващата си 2016 година, днес е ред на обзора ни за февруари. За съжаление няма как да започнем в хронологичен ред.

Едно е събитието, особено за нас българите, което винаги ще слага черна краска на този период и винаги ще ни кара да си спомняме с тъга за един велик българин, който напусна този свят без време.

Разбира се става дума за легендарния Трифон Иванов.

Едва на 50 години, покосен от масивен инфаркт, страховитият за мнозина нападатели Туньо каза „сбогом“.

Едва ли е нужно да припомняме в детайли как футболният свят почете бившия български национал. Поклонението на българската легенда се състоя във Велико Търново, а почит му отдадоха стотици футболни хора, близки и приятели.

Още по темата: 

Почина Трифон Иванов!

Масивен инфаркт е покосил Трифон Иванов

Най-доброто от кариерата на Туньо

БФС за Трифон: Голям футболист с огромно сърце

ЦСКА, Левски и Лудогорец със съболезнования за Трифон Иванов

Как футболният свят почете Иванов

Стилиян Петров: Напусна ни една легенда

Как немските деца сънуваха кошмари с Трифон Иванов

Последното интервю на Трифон Иванов

Стоичков: Трифон остави следа в световния футбол

Балъков: Загубих приятел, а футболът един голям мъж

Вальо Михов: Надали ще се роди друг като Трифон

Австрийското дерби Аустрия - Рапид стартира с почит към Трифон Иванов

Оставаме на родната сцена и хвърляме поглед към Ансамбъла ни по художествена гимнастика. Още в първия си старт за сезона „златните“ момичета на Ина Ананиева показаха най-доброто от себе си и завоюваха златните медали точно в сърцето съперника – Москва.

Това бе второ поредно злато за грациите, които през миналата година отново заеха лидерската позиция в състезанието за Гран при в руската столица.

Още по темата:

Злато! Страхотният ансамбъл разби рускините в Москва!

Вижте златните съчетания на ансамбъла в Русия

Ина Ананиева: Щастлива съм

Маевска: На рускините им беше доста криво

​Фенове посрещнаха гимнастичките ни с цветя

Завръщаме се в София, където зала „Арена Армеец“ стана арена на историческия първи тенис турнир от ATP, който се проведе у нас. Мнозина обаче останаха изненадани от липсата в него на първата ни ракета Григор Димитров.

За съжаление на всички нас, Гришо реши да пропусне надпреварата в българската столица, което породи много дискусии и полемики. Едни се съгласиха с решението му, други пък го упрекнаха. Важното в случая може би е, че Димитров направи своите изводи и в следващата надпревара, която отново ще бъде в София през февруари, ще можем да му се радваме. Григор вече потвърди участието си.

В крайна сметка турнирът бе спечелен от испанеца Баутиста Агут, който надделя на финала над втория в схемата Виктор Троицки.

Баутиста Агут спечели турнира в София

Орлин Станойчев: Всички са впечатлени от турнира в София

Критиките за Григор Димитров обаче не спряха дотук. Тенисистът отказа да играе за България на Фед Къп, факт, който бе приет с огромно недоволство от феновете.

Пиронкова: Не мога да критикувам Григор

Ех, Гришо

На футболната сцена у нас месецът започна с трансфера на Венци Христов в Левски. „Сините“ видяха в лицето на нападателя решение в предни позиции, но за жалост реалността се оказа друга.

Венци Христов е играч на Левски

Христов: Идвам в Левски, за да стана шампион

Въпреки големите надежди към него, като че ли той не успя да ги оправдае. Няколко месеца по-късно, през септември 2016, Левски и футболиста се разделиха по взаимно съгласие.

Февруари бе месецът, в който се поднови и шампионата в тогавашната А група. Началото бе ударно – с две ключови дербита.

Ботев прие градския си съперник Локомотив в „Битката за Пловдив“, която в крайна сметка бе спечелена от „канарчетата“ с минималното 1:0, а голът за успеха бе на Лъчо Балтанов.

Емоционални кадри преди дербито на Пловдив

Пловдив почете с аплодисменти паметта на Трифон Иванов

Ден по-късно шампионът Лудогорец домакинстваше на прекия си конкурент Левски. „Зелените“ за пореден път показаха, че са с класа над останалите в елита, побеждавайки с 2:1. Вандерсон и Лукас Саша вкараха за домакините, а Роман Прохазка отбеляза почетното попадение за „сините“.

Домусчиев: Не играхме както можем, очаквах по-хубав футбол

​Стойчо Стоев: Ще ставаме все по-добри

Иво Тонев и Домусчиев в разпален диалог

В следващия кръг статуквото се запази, като Лудогорец записа нова победа над Монтана, а Левски надделя трудно над Черно море във Варна.

Освен добрите моменти за Лудогорец обаче, в края на месеца дойдоха и неприятните такива. Стигна се до сериозно неразбирателство между ръководството на „орлите“ и община Разград относно концесията на стадион „Лудогорец Арена“, което доведе до протести пред местната управа. Собственикът на клуба Кирил Домусчиев дори заплаши, че ако не бъдат изпълнени исканите условия, Лудогорец ще се премести да играе в друг град. В крайна сметка до такава развръзка не се стигна.

Феновете на Лудогорец се вдигнаха на протест

Петричев в словесен сблъсък с кмета на Разград

Отложиха концесията на стадион "Лудогорец арена"

Малко преди да бъде подновена борбата в А група бе теглен жребият за полуфиналите в турнира за Купата на България. Той трябваше да се състои много по-отдавна – през декември, но при създалата се ситуация с тима на Литекс, Професионалната футболна лига реши да го отложи с няколко месеца.

В крайна сметка на тима от Ловеч бе позволено да продължи участието си в турнира, а жребият го противопостави на Монтана. В другата двойка един срещу друг застанаха Берое – ЦСКА.

Споменавайки ЦСКА трябва да отбележим и първата поява на благодетеля на „червените“ Гриша Ганчев на стадион „Българска армия“. Бизнесменът изгледа разгрома на своя тим над Септември с 8:1 в мач от В група, а това бе първата му поява в ложите на „Армията“.

ЦСКА громи пред погледа на Гриша Ганчев, исторически гол на "Армията"

Снимки от първата визита на Ганчев на "Българска армия"

На световната футболна сцена акцентът бе един - „трансферът“ на Пеп Гуардиола в Манчестър Сити. Още на 1 февруари официалният сайт на „гражданите“ обяви официално новината, въпреки че в този момент Гуардиола бе наставник на Байерн Мюнхен.

Специалистът парафира за срок от три години, а договорът му трябваше да започне в началото на следващия сезон. Байерн пък веднага намери негов заместник в лицето на изключително опитния Карло Анчелоти.

В същото време изненадата на сезона в Англия – Лестър продължи да диктува модата във Висшата лига. „Лисиците“ минаха като на парад през Ливърпул и Манчестър Сити в началото на месеца, записвайки победи съответно с 2:0 и 3:1. Последва грешна стъпка срещу Арсенал на „Емиратс“, но поражението с 1:2 не се оказа толкова важно. В четвъртия си мач за февруари тимът на Клаудио Раниери надделя над Норич.

В края на месеца стана ясен и първият носител на трофей през изминалия сезон в Англия. Това бе тимът на Манчестър Сити, който победи Ливърпул след продължения във финала за Купата на Лигата.

В Испания Барселона продължи да чупи рекорди, а най-потърпевш се оказа отборът на Валенсия. „Каталунците“ записаха един от най-впечатляващите си победи в турнира за Купата на краля, размазвайки „прилепите“ със 7:0.

Триото Суарес, Меси и Неймар се забавляваше истински на терена, като дори си позволяваха и подобни изпълнения, които със сигурност ще останат във футболния фолклор.

На баскетболната сцена у нас отборът на Рилски спортист записа исторически успех, печелейки Купата на България. Тимът на Росен Барчовски се разправи с ЛукОйл Академик в „Арена Ботевград“ с 90:80 и така спечели първия си исторически трофей в турнира.

В САЩ, в традиционния Мач на звездите Западът отново победи Изтока след рекордните и за двата отбора 196:173 точки.

Двубоят премина почти изцяло под знака на Коби Брайънт, който игра за последно в шоуто. За MVP на срещата в Торонто, Канада, бе определен Ръсел Уесбруук, за втора поредна година, нещо, непостигано в съвременната история на НБА.

В общи линии това бяха акцентите от втория месец от отминаващата си 2016 година. Тук може да си припомните кое бе най-важното от януари, а утре очаквайте обзора ни за месец март.

Весели празници!