Димитър Бербатов даде интервю пред NOVA, в което говори за своята автобиографична книга и за футболните, и житейските уроци, които иска да предаде на хората с написаното.

"Според мен е най-нормалният начин, не сме обсъждали друг", сподели Берба за представянето на книгата в книжарнига. "Книгата е за феновете, за тези, които ме харесват, които дойдоха с желание, всеки реши, присъства. Прекарах почти целият ден там, те засвидетелстваха уважение и аз исках да направя същото."

"Исках да им покажа, че съм един от тях, прочетете я, ще ви хареса, нищо, че аз съм я писал. Това беше основната ни цел, така искахме да го направим, защото звучи добре и така трябваше да стане."

Берба бе попитан и затова, че представи книгата си в същата седмица, в която това направи и Христо Стоичков. "Абсолютно, хората ще видят, че конкуренция винаги е имало в моя живот, конкуренцията е полезна. Хората имат избор, но трябва да има такива неща. Ако аз и той не сме хората, които да ти кажат как да успееш, значи нещо е сбъркано. Чухме се, казах му, че сега сме колеги, пишем книги, трябва да има такива неща."

"Аз продължавам да съм същият, но когато е в книга, а не в интервю, седиш и пишеш, някакси те предразполага повече. Приемаш го все едно пишеш голямо писмо на феновете си. Това съм аз всъщност."

А на въпрос, дали си представя, че и дъщерите му някога ще прочетат книгата, Бербатов отговори: "Голямата вече чете. Тя ме познава в една светлина, но не и в друга. Тя ще разбере много неща за мен. Аз я приемам голямата дъщеря за човек като мен, те като поколение са по-интегилентни от нас. Може да видят през какво е минал баща им, да съм пример за тях. Водим си дискусии с по-голямата."

"Футболисти известни има по света много, много по-известни от мен. Всеки си избира какво да правим извън сферата на футбола. Вече 10 години правим тази фондация и даваме пример как човек да се държи в живота. "

"Аз все ги изпращам децата с репликата да се върнат първи. Ясно е, че трябва да се опитат, да дадат най-доброто от себе си. Имаме много готини и талантливи деца, трябва да искат да успеят. Опитваме се да променим тази среда. Трябва да опитаме да променим средата на децата и да правят правилните неща."

Големият нападател говори и за идващия все по-близо официален край на кариерата му. "Не мисля, че има футболист, не, сигурно има и такива, които казват без емоция край, но може би не са обичали футбола. Търся, ходя да играя футбол с приятели, вкъщи, в офиса, все нормални неща, които те държат млад, в емоциите, връщаш си спомените. Трудно е да кажеш стоп, продължаваш да живееш с мечтата, че можеш още. А в същото време вече не можеш много неща."

"И този момент предстои, ще се обяви, въпреки че в днешно време не заслужават такива моменти пресконференции и така нататък. Обявяваш в Инстаграм и това е. Трудно е да каже човек, но наближава и този момент."