Феновете на футбола станаха свидетели на нов респектиращ резултат в рамките на няколко дни в европейските клубни турнири. След като Байерн Мюнхен съсипа Барселона с апокалиптичното 8:2 в петък вечер, днес Интер направи нещо подобно.

"Нерадзурите" разгромиха с 5:0 Шахтьор Донецк във втория ½-финал на Лига Европа, игран на неутрален терен в Дюселдорф. С по две попадения се отчетоха Лаутаро Мартинес и Ромелу Лукаку. Разликата можеше да бъде още по-изразителна, след като в последните 15 минути на двубоя защитата на украинците не приличаше на себе си и допусна изключително много неточности.

В петък, 21 август, в Кьолн италианците ще срещнат петкратния носител на трофея Севиля, който снощи отстрани Манчестър Юнайтед.


В шестата минута Брозович центрира на далечната греда от фаул, където опита да подаде на Годин, но топката подмина всички.

В 19-ата минута Барела центрира от десния фланг и намери по отличен начин Лаутаро Мартинес, който изпревари Кривцов и отблизо с глава простреля по брутален начин Пятов за 1:0.

10 минути по-късно Додо получи перфектен пас вдясно в наказателното поле, опита финт и подаване, но коженото кълбо бе изчистено в корнер. След неговото изпълнение на първата греда обаче защитата се справи безпроблемно.

В 34-ата минута Барела пробва диагонален шут в близкия ъгъл на Пятов, но стражът парира.

В 43-ата минута Маркос Антонио стреля фронтално от двайсетина метра след поредица от подавания пред пеналтерията на символичните домакини.

В 48-ата минута Мартинес открадна топката от противников бранител и изпълни прехвърлящ удар, но Пятов се разтегна и спаси.

3 минути след това Лукаку се освободи от Кочолава и опита късмета си с десния крак по земя в левия ъгъл, но встрани от вратата.

В 62-ата минута Мораеш се вклини между Де Врай и Бастони и стреля от близо с глава, но Ханданович улови, след като първоначално изпусна топката.

В ответната атака след изпълнение на ъглов удар Данило Д'Амброзио се извиси над Матвийенко и с безпощаден удар с глава препарира Пятов за 2:0.

В 72-ата минута Лукаку напредна мощно през центъра и шутира по земя, но слабо и в Пятов.

120 секунди по-късно Лаутаро Мартинес сложи точка на спора. Степаненко загуби топката в своята половина, Лукаку подаде към Галярдини, той му върна, а белгиецът моментално предостави на аржентинеца, който с безпощаден изстрел с десния крак препарира Пятов и направи резултата класически.

В 78-ата минута нова грешка в собствената половина от украинците позволи на Лаутаро да овладее и да намери вдясно непокритив Лукаку, който по хладнокръвен начин разстреля в близкия ъгъл Андрий Пятов.

84-ата минута дойде твърде скоро за Шахтьор. Ромелу Лукаку бе намерен в центъра на терена, обърна се с топка в крака, преодоля Кочолава и с диагонален плътен удар отчая Пятов за пети път.


Интер - Шахтьор Донецк  5:0

1:0, Мартинес 19'

2:0, Д'Амброзио 63'

3:0, Мартинес 74'

4:0, Лукаку 78'

5:0, Лукаку 84'


ИНТЕР: Ханданович, Годин, Де Врай, Бастони, Д'Амброзио (Моузес '81), Брозович (Сенси '85), Йънг, (Бираги '66) Барела, Галярдини, Мартинес (Ериксен '81), Лукаку (Еспозито '85).

Резерви: Падели, Санчес, Моузес, Сенси, Ранокия, Валеро, Ериксен, Еспозито, Пирола, Бираги, Шкриняр, Кандрева.

Старши треньор: Антонио Конте

 

ШАХТЬОР ДОНЕЦК: Пятов, Додо, Кривцов, Кочолава, Матвийенко, Маркос Антонио, Степаненко, Марлос (Колоплянка '75), Алан Патрик (Соломон '59), Тайсон, Жуниор Мораеш.

Резерви: Трубин, Дентиньо, Тете, Коноплянка, Соломон, Коваленко, Майкон, Маркиньос, Болбат, Пикалонок, Бондар, Фернандо.

Жълти картониТайсон (58')

Старши треньор: Луис Кастро

 

Съдия: Жимон Марчиняк (Полша)