Президентът на Испанската професионална футболна лига Хавиер Тебас продължи с нападките си към поведението най-вече на трансферния пазар на някои европейски грандове извън Иберийския полуостров. Тебас нееднократно досега е критикувал някои от новите грандове на Стария континент, като на мушката му особено често е френският Пари Сен Жермен.

В интервю за вестник АВС Тебас, без да се свени, нарече клубове като ПСЖ, Ювентус, Интер Милано и Манчестър Сити „държавни”.

„Трябва да се запитаме защо някои държавни клубове надуват трансферния пазар, привличайки играчи  за много пари. Говоря за ПСЖ, но също така за Ювентус с трансфера на Кристиано Роналдо, за Интер , който уж няма пари, но иска да привлече Лука Модрич за луди пари. Трансферът на Неймар в ПСЖ пък си бе жива манипулация. Самият клуб ПСЖ е изтъкан от манипулации и трикове. Същото може да се каже и за Манчестър Сити. Те генерират нестабилност на трансферния пазар и сред медиите”, заяви Тебас.

„УЕФА не бива да наказва само клубове от Албания, Чехия или Турция. УЕФА трябва да наложи финансов ред и феърплей и да постави на мястото им държавните клубове, тъй като европейският футбол е поставен пред сериозна заплаха. Клубове като Реал, Барселона или Байерн, които нито са държавни, нито имат много богати меценати зад себе си, няма да могат да се справят с тази тенденция и ще започнат да губят от стойността си, защото другите не играят честно и манипулират. Всички трябва да бъдат поставени в едни и същи условия и да се подчиняват на едни и същи закони. Не е нормално да инжектирате огромни суми, само защото  сте богати и вашата държава Катар иска да има футболен отбор, който да печели Шампионската лига, какъвто е случаят с ПСЖ”, заяви остро шефът на испанската Профилига Хавиер Тебас.