Португалският специалист Жозе Моуриньо заяви след съвсем заслуженото класиране на Интер на финала на Шампионската лига: „Никога няма да бъда треньор на Барселона!” Моуриньо отлично разбира футбола и е направил поредното добро заключение.

Моуриньо никога няма да се завърне на „Ноу Камп” и най-голямата причина за това е стилът на футбол, който той практикува. Да, няма спор, че Жозе е сред най-успешните съвременни специалисти и може да победи всеки отбор, срещу когото се изправи, но в Барселона правилата са други, а тях ги е писал Йохан Кройф.

Странно как след първата сериозна загуба за вече близо две години се намериха толкова прозаични проблеми за Барселона – как роматичният футбол бил свършил след загубата от Интер, как каталунците не могат да губят, как съдиите ги подпират.

Много интересно как точно Интер ще се оплаква от съдии..., а за това, че каталунците не могат да губят, то със сигурност на никой не му е приятно да губи и реакцията на футболистите на Барселона не е единичен пример за това (играчите на Челси не по-леко посрещат загубите).

Но, няма как да си свикнал да губиш, когато целта ти във всеки мач е победата. Барселона никога няма да излезе да пази 0:0 или да се задоволи с минимална загуба. Барселона винаги излиза за победа на „Сантиаго Бернабеу”, въпреки че може да загуби с 0:5, но може и да победи с 6:2.

Това е голямата разлика между Барселона и Жозе Моуриньо. Странно как преминалият през каталунския клуб Моуриньо явно не е бил достатъчно грабнат от духа на играта, която се практикува на „Ноу Камп” и за това той няма как да се върне отново в Барселона.

Йохан Кройф е писал заповедите в Барселона и те се спазват от всички треньори след него. Барса играе красиво и атрактивно, дори за някои и романтично. Барселона вкарваше много голове и търсеше победата при сър Боби Робсън, същата бе ситуацията и при Луис ван Гаал, въпреки че отборът не бе на нужното ниво, вкарваше по 4 гола и побеждаваше с по 4:3 Валенсия и Депортиво Ла Коруня. При Франк Рийкард нещата не се промениха, както не са променени и при Хосеп Гуардиола.

Барселона играе красиво, атрактивно за публиката и разбира се много често рискува да бъде победен, но отпада с високо вдигната глава. Стилът на игра на Барселона няма да се промени и при следващия треньор, докато Интер след Жозе Моуриньо не се знае как ще изглежда.

Барселона със сигурност ще продължи да играе романтичен футбол, защото това е в корените на отбора!