Футболът в Италия отбеляза една от най-черните глави от своето развитие. Може би и най-черната изобщо, защото уговорените мачове, сблъсъците между агитките бледнеят много пред смъртта. Човешката смърт, която споходи 28-годишния Габриеле С., който бе застрелян от карабинер.

Връхната точка на извратеността в Италия бе, че голяма част от мачовете се проведоха, въпреки че убитият диджей е и завинаги ще си остане запалянко на Лацио, който по пътя към Милано за дербито от 12-я кръг с Интер загуби живота си.

Спомнете си какви скандали имаше около смъртта на полицай, който намери гибелта си по време на работа, докато се играеше дербито между Катания и Палермо. След този инцидент бе отложен целият кръг, сигурно защото служителят на реда е нещо повече от обикновен запалянко, от обикновен човек.

Е, да, но се видя, че на запалянковците им пука дали ще ги стрелят или ще ги пазят, и феновете на Аталанта отговориха за Габриеле. Аталанта – Милан бе отложен, както трябваше да стане и с всички други мачове от Серия А през този фатален кръг, защото феновете се сбиха с полицията.

Всички футболисти и съдии излязоха на мачовете с черни ленти. Интересно какво символизират те?! От кого се иска да се спре насилието?! Кой е провокаторът?!...

Прави поне малко чест на полицията, че не скри фактите около убийството, защото спокойно можеше да се прехвърли вината върху някой от запалянковците на Ювентус, които са били наблизо. Да, това да не е в България...

През последните две години пиарът на играта на Апенините се подобри. Дори и разкритието за уговорените мачове помогна в голяма степен. „Адзурите” станаха световни шампиони, а Милан само преди няколко месеца триумфира в Шампионската лига.

Мачовете от Серия А започнаха да стават атрактивни и за неутралния наблюдател. И това е нормално, след като мачовете вече не завършват 0:0 или 1:0.

Футболът в Италия напоследък се опитваше да си отдъхне именно от тези неща. Насилието по стадионите. Бяха намалени капацитетите на стадионите, на някои дори бе забранено да се играе или това ставаше пред празни трибуни.

Но, до този момент нямаше смъртен случай. Сега всичко изглежда по различен начин...