Когато говорим за италиански футбол няколко месеца преди началото на Мондиал 2010, спокойно можем да започнем обзора на 2009 година със световните шампиони на Марчело Липи. Четирикратните първенци на планетата си осигури директно класиране за Световното първенство в Южна Африка, след като финишираха на първо място в квалификационна Група 8, в която бе и България. На 9 септември в Торино Скуадра Адзура победи лъвовете с 2:0 с бързи голове на Фабио Гросо и Винченцо Якуинта и до голяма степен реши всичко в потока в своя полза.

Италия заминава за ЮАР като един от неизменните фаворити за световната титла. Интересно е обаче, кой ще замени напускащия след Мондиала Марчело Липи. Фабио Капело и Карло Анчелоти заявиха, че няма да го сторят, Джовани Трапатони изглежда твърде стар, а Лучано Спалети наскоро подписа тлъст договор със Зенит Санкт Петербург. При това положение фаворити за поста изглеждат Чезаре Прандели, който се справя отлично във Фиорентина и треньорът на младежкия национален отбор на Италия Пиерлуиджи Казираги. Валтер Дзенга също не би отказал да води страната, а не е напълно изключено и да се потърси наставник от чужбина.

През 2009-а българското присъствие на Ботуша се засили. През януари Славия направи истински трансферен удар, като продаде Марио Кирев на Ювентус, а през лятото Валери Божинов се завърна в добре познатата му Серия А, като преотстъпен от Манчестър Сити в Парма. На няколко пъти през новия сезон 20-годишният български вратар Михаил Иванов попада в групата на елитния Сиена. 18-годишният Антонио Михайлов пък вкара четири гола в седем мача за юношите на Милан през есента и чака да бъде забелязан от наставника на мъжкия тим Леонардо.

Стадио Олимпико в Рим бе домакин на най-голямото събитие във футболна Европа за 2009 година - финала на Шампионската лига. На 27 май Барселона победи с 2:0 Манчестър Юнайтед и запази традицията никой носител на трофея да не може да спечели титла и през следващия сезон.

Интер не изненада никого в Италия и стана шампион за четвърти пореден път. За различа от предните три Скудета, сега нерадзурите бяха водени не от Роберто Манчини, а от Жозе Моуриньо, пред когото обаче голямата цел остава Шампионската лига. През лятото Интер бе напуснат от човека-отбор Златан Ибрахимович, а на негово място след размяната с Барселона бе взет Самуел Ето’о. На Джузепе Меаца дойдоха и футболисти от ранга на Диего Милито, Уесли Снайдер и Лтусио. Тим посреща 2010 година като лидер в класирането с цели осем точки пред втория Милан, който е с мач по-малко и с девет пред третия Ювентус.

Най-голяма промяна през годината се усети в Милан. След 8 години начело на тима Карло Анчелоти отиде в Челси, капитанът Паоло Малдини сложи край на 24-годишната си кариера на Сан Сиро, а лидерът на тима в последните няколко години - Кака, бе продаден на Реал Мадрид, въпреки протестите, с които тифозите декларираха любовта си към бразилеца през януари, когато той бе пред трансфер в Манчестър Сити. Спортният директор Леонардо пое треньорския пост през лятото, а скромният трансферен бюджет му позволи да привлече само едно по-сериозно име – Клаас-Ян Хунтелаар, който обаче предизвиква противоречиви отзиви с изявите си. Ако не друго, Милан прави истински удар с привличането под наем от Лос Анжелис Галакси на Дейвид Бекъм. Халфът подържа форма в Милано между сезоните в американския шампионат и пасва като дялан камък на тима, с което от своя страна си печели повиквателни за националния отбор на Англия и се надява Фабио Капело да го викне за Мондиал 2010. Може би единствената положителната новина при червено-черните бе завръщането в Шампионската лига след една година отсъствие. Освен напускането на Кака, което съкруши феновете, тежък момент изживя и президентът на клуба Силвио Берлускони. Лицето на италианския премиер бе разбито от човек с психически проблеми по време на политическа изява в Рим на 13 декември. През май пък част от феновете на Милан на втрещиха света, след като освиркаха Паоло Малдини при последния му мач на Сан Сиро.

И през 2009 година Ювентус продължи с опитите да се върне на върха в Калчото, но изглежда Юве още не се е отърсил напълно от прекарания сезон в Серия Б и свързаните с това рокади в управлението на клуба. Старата госпожа взе сребърните медали през сезон 2008/2009, но остана на цели десет точки от шампиона Интер. След като през май Клаудио Раниери бе заменен с Чиро Ферара, бианконерите регистрираха известно отстъпление, въпреки че през лятото за заместник на прекратилия кариерата си Павел Недвед бе привлечен Диего, а Фабио Канаваро, Фабио Гроси и Фелипе Мело бяха взети, за да гарантират стабилност в дефанзивен план. Освен че посрещат 2010-а на цели девет точки от върха в Серия А, отпаднаха от Шампионската лига още на ниво групова фаза, за да попаднат в Лига Европа, където още на 1/16-финалите ги очаква Аякс. Не бива да се подмине и факта, че от януари 2009 година Ювентус разполага с български страж - Марио Кирев, който търпеливо чака своя час, докато трупа опит покрай вратари като Джанлуиджи Буфон, Алекс Манингер и Антонио Кименти.

Лацио спечели Купата на Италия, след като победи на финала Сампдория след дузпи. Двубоят на 13 май се игра на домакинския стадион на орлите Олимпико, тъй като това бе генерална репетиция на съоръжението, на което две седмици по-късно щеше да се определи новия шампион на Европа. По пътя към трофея възпитаниците на Делио Роси бяха отстранилия Милан и Ювентус. Самп пък се справи с шампиона Интер в полуфиналите, след като го би с 3:0 в Генуа и падна само с 0:1 на реванша в Милано.

Лацио спечели и Суперкупата на Италия след победа над шампиона Интер с 2:1. С комерсиална цел финалът се игра на олимпийския стадион в Пекин. На Птичето гнездо точни за орлите бяха Матузалем и капитанът Томазо Роки, а за нерадзурите се разписа новото попълнение Самуел Ето’о.

През есента на 2009 година жребият за групите на Лига Европа отреди интересно противопоставяне между сините и червените столични грандове от Рим и София – Лацио срещу Левски и Рома срещу ЦСКА. Двата тима от Стадио Олимпико показаха, че доста далеч от българските си колеги. Лацио нанесе най-голямото домакинско поражение на Левски в Европа след 0:4 на Герена, докато вълците пестеливо биха ЦСКА на два пъти с общ резултат 5:0. Левски все пак успя да отсрами малко българските тимове в сблъсъка и победи с 1:0 бианкочелестите в Рим в мач без значение.

Представянето на отборите от Ботуша в Шампионската лига не бе никак впечатляващо. През пролетта и трите италиански състава – Интер, Ювентус и Рома, отпаднаха още на осминафиналите. През новия сезон в турнира Юве отпадна още в групите, където съперници му бяха Бордо, Байерн Мюнхен и Макаби Хайфа, а жребият за осминафиналите бе безкомпромисен към Интер и Милан. През пролетта на 2010 година нерадзурите ще се изправят срещу бившия тим на Жозе Моуриньо – Челси, а росонерите, с Дейвид Бекъм в състава си, срещат Манчестър Юнайтед, като и двата тима от Милано гостуват в реваншите. Фиорентина, която се нареди на първо място в Група Е, задминавайки Лион и Ливърпул, също има повече от сериозен съперник на 1/8-финалите – Байерн Мюнхен, който бе непреодолим за Юве.

Калчото може да се похвали с инвазия в чужбина и то не къде да е, а в родината на футбола. След като Фабио Капело успя да класира националния отбор на Англия за Мондиал 2010, двата най-мощни финансово клубове от Висшата лига решиха да заложат на треньори от Апенините. През лятото Карло Анчелоти прекъсна дългогодишния си престой в Милан, за да поеме Челси и в момента сините са лидери в Премиършип. През декември милиардерите от Манчестър Сити назначиха Роберто Манчни и новият им италиански мениджър стартира с две победи, за които голяма заслуга имаше и преродения Мартин Петров. Отново в Манчестър, но в редиците на Юнайтед, изгря звездата на италианския младок Федерико Македа, без чийто няколко решителни гола, червените дяволи едва ли щяха да станат шампиони. Джанфранко Дзола продължава да е наставник на Уест Хем, а може би най-добрият играч на чуковете в момента е неговият сънародник Алесандро Диаманти.