Животът може да бъде много особен. Днес си на върха, утре в средата, а после още по-надолу. Освен това може да си мислиш, че си някъде, а ти да си на съвсем друга позиция.

Имало едно време един „Дрийм тим” на Барселона. Днес може би има друг, а някои казват, че е даже по-„дрийм” от предния. В стария отбор играл Христо Стоичков. Мачкал ги наред. Станал мегазвездата. Днес продължава да е такъв, и то най вече за тези, които помнят, какъв качествен футболист беше. Треньорският му занаят засега удря на сериозен камък, доста твърд, направо скала.

Малко след „Дрийм тима” в Каталуния назначили един преводач. Той дошъл от Португалия. Даже има една снимка, на която преводачът помага на Ицо. Човекът е с една смешна шапка и е леко хърбав. Сигурно я знаете тази хубава снимка. Онзи с шапката е Жозе Моуриньо.

Да си преводач в Барселона не е лоша работа. Да знаеш няколко езика още по-малко. Жозе очевидно е искал нещо по-така. Решил да стане треньор, ама не какъв и да е селекционер, ами най-добрият.

Спорен е въпросът дали се е получило. Дали е най-добрият, или е просто един от най-добрите петима, ако има някакво значение.

Гледаш го по телевизията един надут и префарцунен. Може би е вярно. Само че е сигурно, че знае накъде отива и най-вече откъде е дошъл. Казват, че следващата му цел е Реал Мадрид, а защо не и отново Барселона, ама на друга длъжност.

Това лято Специалния пое Интер, защото му се водеше отбор от Италия. Ще се опита да вземе Шампионската лига, тъй като това ще си е нещо специално. Интер не го е правил от средата на 60-та, а това си е в праисторията на футбола. Тогава всичко е било много по-лесно.

След 0:0 в Италия свиха знамената. Статистиката ги мачка още по-чувствително по иначе доброто самочувствие. Три отбора - нула гола, а като за капак все срещу онези от Англия.

Те обаче я уважават тази работа наречена „статистика”. Тя отново ги връща в мача. Или поне връща Интер, защото Юве и Рома паднаха. Всъщност крепи ги преводачът, който го играе Специалния.

0:0 вкъщи срещу Манчестър Юнайтед не е голям проблем. Удари „червените дяволи” на сър Алекс с Порто, защото да не го направи с по-силните футболисти от Милано? Но и да отпадне, Жозе ще измисли специална причина да се оправдае. Я, съдията ще е пратен специално, за да го прецака, я нещо, което и той все още не е помислил. Ако се случи така, по-късно Морати може и да го изпъди, както постъпи Абрамович. Португалецът и този път ще знае, къде точно отива и как да си изхарчи неустойката. Няма да забрави, че е тръгнал от малка страна с не чак толкова богат народ.

Един ден ще се кротне като селекционер на Португалия, това е ясно. Хората на Иберийския полуостров ще го обичат. А други стъпили на върха, цял живот ще гледат навъсено и ще се чудят, къде им е мястото и къде им се ходи? Защо им обръщат внимание и защо не го правят?