Гледам и не вярвам на очите си! Слушам и откровено се дразня. Моуриньо трябва да бъде застрелян. Всички защитници на земята да бъдат най-малкото обесени. Италия трябва да бъде закрита като държава. Барселона трябва да играе на финала, не само това, трябва да го спечели, служебно, защото „каталунците” владеят най-дълго топката, защото треньорът им се облича най-хубаво, защото в школата им правят чудеса!

Барса може всичко, но не и да губи. Снощи отново го показаха, че не умеят да падат с чест. Някой пусна пръскачките, а Виктор Валдес, който вероятно мечтае да носи водата на Икер Касияс в националния, почна да се прави на мъж. Мъж, като едно нещо на дъжд, дъжд, идващ от пръскачките на Ноу Камп!

Така излиза. Така казват футболните „естети”! Футболът обаче има правила, които са измислени преди много години. Казват, че англичаните са открили магията, въпреки че не е доказано. Основното правило, е че побеждава този, който вкара повече голове. Интер на Жозе отбеляза три, а Барселона вкара два! Това не е правилно, това не се харесва на „естетите”, но е факт.

Барселона има чудесен отбор. Най-добрият на света. Хосеп Гуардиола е страхотен, но Жозе от Португалия го победи. Стилът на испанците е неповторим и овладян до истинско съвършенство. Моуриньо няма подобен стил. Неговата сила е друга, той просто има няколко стила и в точния момент вади необходимия начин на игра. Когато трябва атакува, когато се налага провокира, когато реши, играе с цял отбор защитници. Щом целта го изисква, Ето`о ще играе до левия бек. Така може, така го прави, така бие, така би Барселона, за което задължително трябва да се извини на „естетите”, на футболните специалисти, които се правят на ревностни последователи на Нешка Робева. Снощната „феерия” доведе до скромните четири голови положения.

Футболът не се оценява от жури. Да, съдията сбърка на „Сан Сиро” и с този гол на практика Интер продължи, но никой не знае, какво щеше да избере Моуриньо, ако мачът в Милано беше завършил 2:1 за Интер. Няма доказателства, че „нерадзурите” нямаше да го направят и по друг начин. Преводачът не е научил изцяло философията на Барселона, но знае две и двеста, за разлика от „правилните каталунци”.

За 6 години Жозе Моуриньо спечели 14 купи, до няколко седмици може да станат и 17. „Естетите” не могат да го преживеят. Журито иска отнемане на тези „позорни” трофеи. Иска, иска, ама няма…