Интер и Милан обявиха решението си за новия стадион. В общо съобщение до медиите двата клуба заявиха, че единственият вариант, който ги устройва е построяването на ново съоръжение в близост до сегашния “Джузепе Меаца“. Те не искат да стоят на друго място, нито да инвестират в реновирането на сегашния стадион.

“Единствената алтернатива за двата клуба е нов “Сан Сиро” в Сан Сиро”, обявиха от Милан и Интер.

Двата клуба са обмислили опцията за преустрояване на “Джузепе Меаца”, но това ще отнеме между пет и шест години, което е двойно повече от времето за изграждане на чисто нов стадион. Освен това капацитетът ще бъде намален на 49 000 места по време на ремонтните дейности, а също така през лятото няма да има възможност за провеждане на концерти на съоръжението, от което двата клуба ще загубят приход в размер на 115 млн. евро.

По време на 10-месечното проучване е било установено, че сегашната структура на “Меаца” не позволява достигането на най-високите изисквания за модерните стадиони, като също така тя вече няма да изглежда по познатия начин.

Интер и Милан са готови да инвестират 1,2 милиарда евро за нов стадион, като в същото време ще преустроят пространството около него с построяване на нови ресторанти и места за развлечение, както и нов парк. Проектът е в съвсем ранна фаза, защото градската управа все още не е решила дали той е в обществен интерес.

От съобщението на двата клуба става ясно също, че по време на строежа на стадиона ще бъдат открити нови 600 работни места, а след построяването му ще има работа за още 3500 - 4000 души. Смята се, че двата клуба ще избият вложените пари за около 32 години.