Дербито на Италия между Ювентус и Интер напълно оправда очакванията и се превърна в украшението на 23-ия кръг в Серия А. В Торино шампионите спечелиха в типичен стил с 1:0 след изумително попадение на Хуан Куадрадо малко преди края на първото полувреме.

„Нерадзурите“ се постараха с всички сили да си тръгнат с по-позитивен резултат. Атаките се редяха една след друга, а грандът от Милано се задържа в мача главно заради изумителните спасявания на Самир Ханданович. Словенецът отрази няколко 100-процентови шанса, заради които нямаше да е незаслужено и Юве да спечели с по-убедителен резултат.

Домакините стартираха много силно и още в 3-ата минута Пауло Дибала можеше да вкара страхотен гол. Аржентинецът нанесе много тежък изстрел с ножичен удар от 8-9 метра, като накара вратаря на „нерадзурите“ Самир Ханданович да показва най-доброто, на което е способен.

Интер буквално не можеше да си вземе дъх в тези минути, а в 12-ата минута Дибала тресна и напречната греда. Защитата на противника успя само да забави леко поредната бърза акция на домакините, а на метър пред границата на наказателното поле нападателят на Юве нанесе техничен фалцов шут с левия крак. Ханданович не мръдна от мястото си и само изгледа как кълбото кацна върху рамката и излезе в аут.

Едва в 19-ата минута Интер показа нещо по-интересно в предни позиции, макар и след статично положение. Кандрева центрира от ъглов удар отдясно по атаката, а защитниците на Юве позволиха на топката да стигне до Роберто Галярдини около точката на дузпата. Новото попълнение стреля директно от воле, а кълбото прелетя на сантиметри над горни ляв ъгъл зад Джиджи Буфон.

Само минутки по-късно опитният страж на „бианконерите“ с облекчение си отдъхна, когато мощният шут на Жоао Марио от 20-ина метра прелетя в аут точно покрай десния стълб.

В 30-ата минута Гонсало Игуаин за първи път успя да се отскубне от защитниците на Интер и пробва да отклони центриране към долния ляв ъгъл зад Ханданович. За късмет на вратаря изстрелът на тарана не се получи.

Седем минути по-късно отново след корнер Интер сериозно застраши вратата на Юве. Кандрева беше човекът, който с глава засече центрирането и стреля към долния ляв ъгъл, а Буфон отвърна с чудесна намеса. В 40-ата Иван Перишич се измъкна от засадата отляво и продължи да бяга край тъчлинията, след което достави чудесно ниско центриране за Мауро Икарди. Аржентинецът пробва труден изстрел от движение, като не можа да насочи топката към далечния ъгъл.

В 44-ата минута Миралем Пянич предизвика събитията, довели до гола на Куадрадо. Босненецът от трудна позиция, близо до ъгъла на наказателното поле, вместо да центрира предпочете директния обстрел, а Ханданович с мъка успя да избие в гредата и в корнер. Центрирането от ъгловия удар бе изчистено към дъгата на наказателното поле, където Куадрадо посрещна топката със свиреп изстрел, който почти скъса мрежата – 1:0.

Беше очевидно, че Ювентус започна второто полувреме с мисъл да стигне до бърз втори гол. В 54-ата минута той направо изглеждаше неизбежен, ако не беше феноменалният рефлекс на Ханданович. Игуаин матира цялата защита на Интер с чудесен извеждащ пас за Пянич, който стреля от движение. От 7-8 метра босненецът потърси долния ляв ъгъл, ала стражът на гостите се хвърли с невероятна пъргавина и изби с една ръка.

Домакините имаха своя критичен миг в 64-ата минута, когато Жоао Марио центрира от фаул в наказателното поле, а Икарди с глава я насочи към вратата. Застаналият пред голлинията Сами Кедира се оказа последна преграда и предотврати сигурно попадение.

От другата страна на терена Игуаин стигна да изгоден шанс в 78-ата, когато си проправи път и стреля много силно от 11-12 метра. Хубавото за Ханданович бе, че изстрелът се оказа в обсега му и това улесни спасяването.

В 81-ата минута Жейсон Мурийо се включи в атаката на Интер и доста амбициозно пробва с фалцов изстрел да намери горния десен ъгъл. Буфон изгледа топката, която премина на десетина сантиметра над гредата.

Четири минути преди края Игуаин за пореден път беше отчаян. Този път Ханданович не трябваше да се намесва, понеже бранител на „нерадзурите“ смело блокира изстрела на аржентинския нападател от 6-7 метра по диагонала.

Логично в продължението имаше и доста нерви, а дълбоко в него директен червен картон получи звездата на Интер Иван Перишич. Причината най-вероятно бяха обидни реплики към рефера Никола Рицоли, който поизнерви гостуващите футболисти с няколко спорни отсъждания.

Победата позволи на Ювентус да събере 54 точки на върха в класирането и има аванс от 6 точки пред втория Наполи, а и мач по-малко. Интер остава 5-и с 42 точки, на една зад 4-ия Лацио.