Жозе Моуриньо е един от най-изтъкнатите треньори в днешния футболен свят. Специалния има богата визитна картичка и може да се похвали с редица значими успехи, сред които и трофеи от Шампионската лига и Купата на УЕФА.

След като има неособено впечатляваща кариера като футболист, Моуриньо започва да навлиза в треньорството още през 1992 година. Тогава приема работа като преводач, а в последствие и асистент на Сър Боби Робсън в Спортинг Лисабон. След това изпълнява същата функция и в Порто. През 1996 година преминава с Робсън в Барселона, а след като той се разделя с каталунския гранд Моу запазва мястото си и при Луис ван Гаал. Натоварен е с отговорната задача да прави доклади за противниците.

През 2000 година започва самостоятелна кариера в Бенфика, а след това работи в Униао де Лейрия.

От 2002 година поема Порто. Португалецът дърпа конците в тима до 2004 година, като постигна две шампионски титли, една Купа, Суперкупа, Купа на УЕФА и Шампионска лига.

Впечатляващите постижения извеждат много рязко Моуриньо на преден план и през 2004 година приема да стане част от амбициозния проект на Роман Абрамович в Челси. Разбира се, остава следа и в лондонския тим. Печели два пъти Премиършип, един път ФА Къп, два пъти Купата на Футболната лига и един път Къмюнити Шийлд. Налага и прякорът му Специалния.

С Интер, който поема през 2008 година, изживява още успехи. Моуриньо два пъти триумфира в Серия А, един път ликува с Купата на страната, печели Суперкупата на Италия, както и най-значимата европейска клубна надпревара - Шампионската лига.

През 2010 година Специалния поема Реал Мадрид, на когото е начело до 2013 година. Става шампион в Примера през сезон 2011/12, предния сезона взима Купата на Краля, а през 2012 извежда Кралския клуб и до Суперкупата.

През 2013 година Жозе се завръща отново в Челси, като сам се нарича Щастливия. Остава на „Стамфорд Бридж“ две години, като в рамките на един сезон печели титлата и Купата на Футболната лига. В края на 2015 година бе освободен заради колебливите резултати на тима.

Няколко месеца по-късно започна да се шуми, че ще поеме Манчестър Юнайтед, замествайки Луис ван Гаал. Трансферът стана факт през лятото на 2016-а.