Съперникът на българския шампион Лудогорец в Лига Европа – Милан съхрани шансовете за трофей в Италия през сезона, след като отстрани големия си съперник Интер от турнира за Купата на Италия.

Възпитаниците на Дженаро Гатузо показаха характер и въпреки че имаха нужда от 120 минути, успяха да изхвърлят "нерадзурите", побеждавайки ги с 1:0 на „Сан Сиро“. Единствения гол в четвъртфиналния сблъсък от надпреварата падна в допълнителния половин час на срещата и бе дело на Патрик Кутроне.

Така Милан продължава в турниза за Купата на Италия, а на полуфиналите „росонерите“ ще срещнат Лацио, чийто тим пък отстрани Фиорентина след победа също с 1:0 вчера.

Първата голова възможност в мача се откри за домакините. В 18-ата минута Кесие центрира отлично в пеналта, Бонавентура стреля добре с глава, но Самир Ханданович показа класа и успя да избие в корнер.

В 24-ата минута дойде и първата спорна ситуация в голямото дерби на Милано. Вратарят на символичните домакини Антонио Донарума си реализира нелеп автогол, след като не успя да изчисти топката и тя влезе в собствената му врата. Донарума не успя да се намеси след удар на Перишич, но след използване на системата ВАР, голът бе отменен заради засада на Ранкония, който се оказа зад линията на отбраната при удара на Перишич.

Сусо също имаше своя шанс да открие резултата на „Сан Сиро“, но изстрелът му в 28-ата минута не попадна в целта. Малко по-късно футболистите на Интер имаха претенции за дузпа за игра с ръка на Бонучи, но те не бяха уважени от реферите на срещата.

До почивката Интер пропусна да поведе в резултата, след като Мауро Икарди не съумя да преодолее Донарума от удобна позиция.

Втората част не запчна никак добре за Милан. Наставникът на „росонерите“ Дженаро Гатузо трябваше да извърши принудителна смяна в редиците си, след като Игнасио Абате получи травма и бе заменен от Давиде Калабрия.

След час игра на „Сан Сиро“, Интер създаде едно от най-чистите си положения в срещата, но отново гол не падна. Жоао Марио получи във вратарското поле, но въпреки близкото разстояние не успя да преодолее Донарума. Ударът му бе отразен от вратаря на Милан, който изби в корнер.

Милан отговори чрез Сусо, който профука шанса за своя тим, стреляйки покрай вратата. В 65-ата минута дойде ред и на Бонавентура да пропилее поредна възможност за росонерите. Той стреля с глава след получил се рикошет, но не успя да прати топката в целта.

Символичните домакини от Милан в този двубой продължиха да бъдат по-активния тим на терена и да създават по интересните ситуации. Десет минути преди края на редовните деветдесет, пред Сусо се разкри поредната възможност за гол, но този път гредата се оказа верен помощник на вратаря на Интер.

Така двубоят бе пратен в допълнителни 30 минути игрово време, в които „росонерите“ все пак успяха да материализират териториалното си предимство и да се възползват от множеството си положения пред Ханданович.

В основата на попадението на Милан в 104-ата минута бе един от най-добрите за домакините в този двубой – Сусо. Испанецът изведе по феноменален начин зад отбраната на Интер Патрик Котроне, който от своя страна с фино докосване успя да насочи топката в мрежата за 1:0. Това се оказа и решителният момент в мача, който Милан съумя да спечели и да разсее тъмните облаци, надвиснали над главата на наставника Дженаро Гатузо.