9 март със сигурност е необикновена дата за всички фенове на Интер. Това е денят, в който през 1908 година е създаден клубът, който години по-късно може да се похвали с редица спортни успехи. Но като почти всяко нещо в живота, и историята на учредяването на „нерадзурите“ крие своите чудатости…

Любопитни нишки са налице, особено при все, че друг футболен тим – този на Милан, има съществени заслуги за появата на „синьо-черните“. 

Годината е 1908-а, а Милано се радва на разцвет. Индустрията върви добре, а в града съществуват три футболни отбора – Милан, Миланезе и Аусониа. Едно решение на ръководните фактори в Милан обаче дава тласък за появата на четвърти тим в града. Шефовете „росонерите“ налагат политика за ограничаване на участието на чуждестранни футболисти, въпреки че по това време те са били сред основните състезатели. Така група швейцарски играчи, заедно със свои италиански колеги, несъгласни с новата визия се отцепват и поставят основите на новия конкурент. 

В навечерието на 9 март 44-мата отцепници се събират в местния ресторант „Часовника“, където обикновено могат да се видят местните културни деятели. Там младежите с непримирим характер стават учредители на отбора, който именуват Интернационале. Името е свързано и с основаната идея – никой да не бъде разграничаван заради неговата народност. Първи президент на клуба става Джовани Парамитиоти, а емблемата е дело на Джорджо Муджиани. Художникът се превръща и в първи секретар на тима. 

Напълно в съответствие с философията на създателите за първи капитан на състава е избран швейцарецът Ернер Манктъл. Само две години, след като се появява на „бял свят“, Интер печели и първата си титла.

Едни от най-големите успехи „нерадзурите“ жънат през 60-те на миналия век. Гранде Интер (Големият Интер) – така е останал сред феновете отборът, който печели 3 титли в скудето и два пъти поред вдига Купата на европейските шампиони. Архитект на паметните постижения е наставникът Еленио Ерера. 

Отборът изживява вълнуващи за привържениците моменти и в края на 80-те години, когато триумфира с 13-ата си титла в Италия. 

Днес 109-годишният тим може да се похвали с 18 титли, 7 Купи и 5 Суперкупи на Италия. В международен аспект Интер е трикратен носител на КЕШ, три пъти е триумфирал в Купата на УЕФА и три пъти печели Междуконтиненталната купа.