Президентът на Италианската футболна федерация Габриеле Гравина защити поведението на реферите по време на дискусионното дерби между Наполи и Интер в Милано, когато футболистът на неаполитанци Калиду Кулибали стана жертва на расистки обиди. Гравина заяви, че Паоло Мадзолени и неговите помощници са действали изцяло според правилата, които не предвиждат прекратяване на срещата при подобни обстоятелства.

Мадзолени получи множество критики след разкритията на наставника Карло Анчелоти, който обяви на всеослушание, че три пъти е поискал мачът да бъде спрян. УЕФА и ФИФПро също нападнаха Мадзолени за решението му да не прекъсне мача.

„Мадзолени не можеше да прекъсне мача. Той следваше безукорно процедурата”, заяви Гравина. „За съжаление винаги има хора, които не познават правилниците в пълна степен.”

Обичайният протокол в случаи като този с Кулибали е да се призове за изявление от диктора на стадиона (каквито имаше на „Джузепе Меаца” – б.р.), а ако обидите продължат играта бива само временна спряна.

„Главният шеф по сигурността, в случая Куесторе Кардона, ясно заявява, че при оставащи 5 минути до края на мача няма как да не се стигне до касапница, ако двубоят бъде прекратен. Мадзолени приложи процедурата прецизно и както беше планирано. Ще обсъдим с министъра на вътрешните работи, за да видим дали тези процедури могат да бъдат ревизирани и опростени.”

„Можем да ги направим по-явни като, например, след три предупреждения на стадиона двата тима се приберат в съблекалните, а решението да зависи от шефа по сигурността. Във всеки случай, в момента функционира система, която налага много сурови санкции”, допълни Гравина.