Легендата на италианския футбол Джанлуиджи Буфон се застъпи за своя бивш треньор в Ювентус Антонио Конте, когото множество фенове на „бианконерите” обявиха за предател заради поемането на Интер.

41-годишният Буфон даде дълго интервю пред „Кориере дело спорт”, в което темата за бившия селекционер на Италия беше една от многото засегнати. Роденият в Лече 49-годишен специалист е отговорен за първите 3 от 8-те поредни шампионски титли на „старата госпожа” в Серия А. Дори фактът, че именно под негово ръководство Юве отново стана първа сила в италианския футбол не попречи на феновете бързо да се настроят негативно заради отколешното съперничество с „нерадзурите”.

„Това, което наистина ме разстрои и ми причини болка, беше да видя как някои фенове на Ювентус желаят премахването на звездата с името на Антонио Конте от клубната зала на славата. Всичко това заради преминаването му в Интер”, заяви Буфон.

„Аз все още се чувствам част от света на Ювентус – познавам директорите, играчите и феновете добре, затова знам, че Антонио даде всичко на клуба. Знам що за човек представлява той.”

„Той изстиска и последната капчица пот от Ювентус, даде всичко от себе си. Като играч никога не се е жалил, щом е в името на отбора. Като треньор помъкна този тим на гърба си и го заведе при успехите с тотална яснота и без миг почивка за глътка въздух. В три много натоварени сезона той нито веднъж не позволи на фокуса да му убегне.”

„Имам отношения с него, които са базирани на страхотно уважение и близост. Всеки път, когато се съберем заедно, незабавно усещаме увереност, интимност и реципрочно уважение. Той има навика да бъде различен.”

„Професионалните избори, дори когато са изненадващи, не могат изтрият такова интензивно минало като неговото. Той никога не е предавал Юве, не е от онзи тип хора, които целуват емблемата, публично подкрепят проекта само и само за да опитат да създадат конфликт зад завесата.”

„Приемам неговото завръщане в Серия А за важно в контекста на целия италиански футбол. По същия начин мисля за Паоло Малдини, Звонимир Бобан и Маурицио Сари. Миналата година Карло Анчелоти стори същото в Наполи. Карло е международна институция, има цял кабинет с трофеи, затова повдигна реномето и престижа на Наполи. Клубът извлече единствено ползи от неговото присъствие”, добави Буфон.