Редакторът в италианския Corriere dello Sport – Иван Дзадзарони, защити заглавието на медията „Черен петък”, който сравни Ромелу Лукаку и Крис Смолинг. Опитът на изданието бе да препрати читателите към предстоящия кръг в Италия, сравнявайки двамата бивши съотборници от Манчестър Юнайтед, но журналистът довери, че не вижда нищо расистко в него.

Първата страница в четвъртък набързо доби нечувана популярност, като редица клубове и спортисти се възпротивиха на изказа от страна на италианската медия. Милан и Рома дори забраниха достъпа на журналисти на медията на техните тренировъчни бази до края на декември.

Голям скандал: Медиен гигант пропагандира расизъм със заглавието си

„Моля, някой да ми каже какво е расисткото в това заглавие? Знаете ли колко сходни заглавия съм писнал в последните 40 години? Защо е нужно да се обяснявам в интернет? Да сложиш Лукаку и Смолинг на първа страница е силно съобщение. Двамата са страхотни играчи, които са играли в Манчестър Юнайтед. „Черен петък” е защото са продадени наскоро – защо да не се използва”, коментира той пред Radio 24.

„Ако някой иска да се бори с расизма, е хубаво да погледне сериозните проблеми. Това заглавие не може да бъде назовано като расистко. Има хора, които казват, че маймунските звуци не са расистки по стадионите – това е срамно. Ако продължаваме да квалифицираме всичко с фалшив морализъм, тогава никой няма да може да напише нищо повече”, продължи редакторът.

„Получих обаждания от клубове от аматьорските нива. Те ми съобщиха, че не разбират какъв е проблемът, а аз съм щастлив за избора си на такова заглавие”, заключи Дзадзарони.