Ръководството на Интер публикува официална позиция на клубния сайт, чрез която осъди поведението на онези свои фенове, които си позволиха да обиждат защитника на Наполи Калиду Кулибали на расистка основа.

Това беше един от горещите мигове, което снощното напрегнато дерби между „нерадзурите” и „везувианите” предложи. Наполи загуби с 0:1, като завърши мача с 9 души заради червени картони на Лоренцо Инсиние и Кулибали. Сенегалецът си изпусна нервите при отсъждане на съдията Паоло Мадзолени, справедливо наказал го с жълт картон. Бранителят иронично изръкопляска на арбитъра, който на мига го наказа с още едно официално предупреждение.

На пресконференцията след срещата наставникът на Наполи Карло Анчелоти обясни поведението на един от най-важните си футболисти с факта, че в хода на целия мач той е бил обиждан на расистка основа. Самият Анчелоти заяви, че няколко пъти е поискал от съдиите да прекратят срещата, а дикторът на стадиона изчете три предупреждения до домакинските фенове.

Днес Футболната федерация на Италия постанови, че Интер е наказан да изиграе следващите си два домакински мача пред напълно празен стадион.

„В отговор на събитията, които се случиха по време на двубоя Интер-Наполи в сряда вечер и последвалото решение на правораздавателния съд в Серия А, искаме да уверим, че от 9 март 1908 година Интер винаги е олицетворявал ценности като интеграция, гостоприемство и прогресивност. Това са характеристиките, които определят историята на Милано – един град, който стои зад приобщаването и уважението”, написаха от Интер.

„Заедно с нашия град винаги сме се борили да създадем бъдеще, освободено от бремето на дискриминацията. Отдадени сме да популяризираме ценностите си, където и да оперираме по света, а те винаги са били гордост за клуба.”

„Интер присъства в 29 държави по целия свят – от Камбоджа до Колумбия – и работи с хиляди деца, които участват в проекта „Кампус Интер”. Целта ни е да възстановим правото да играят на онези, които се намират в неравностойно положение. Значимостта на подобни дейности винаги е била признавана от ООН.”

„От онази нощ преди 110 години, когато нашите основатели са стартирали пътуването ни, винаги сме казвали „не” на всяка форма на дискриминация. Точно затова се считаме длъжни днес, още веднъж, да отнесем до вниманието на всеки, който не разбира или приема нашата история – историята на клуба – че той не е един от нас”, завърши обръщението на Интер.