Седмият кръг от Калчото донесе нова порция емоции на всички, които обичат италианския футбол. Головете и драмата не липсваха, а за много отбори трите точки бяха жизнено важни. Този кръг обаче не отговори на кой знае колко въпроси. Не се случи някоя голяма сензация, макар че част от фаворитите изпуснаха своето. Ще погледнем какво се случи във всеки един от мачовете, като ще започнем по хронологичен ред.

В ранния съботен мач СПАЛ победи Парма с 1-0 и постигна жизнено важна победа. Домакините просто бяха по-добри и бурно подкрепяни от своите фенове взеха много ценни 3 точки. Парма просто не направи достатъчно и можем да кажем, че заслужено загуби. СПАЛ взе своето и ще диша по-спокойно в паузата за националните отбори.

В следващия двубой от съботната програма Верона задълбочи още повече кризата в Сампдория. Гостите за пореден мач бяха безобразно слаби и не показаха нищо в атака. Верона вкара два гола и си спечели мача. Отборът на Иван Юрич, макар и новак показва добри изяви и има всички шансове да се спаси. А всички, които обичат Сампдория със сигурност ги боли да виждат отбора си в толкова плачевно състояние. Традиционен тим за Италия като Сампдория в момента изживява много тежки дни.

Стигаме и до най-интересния мач, когато в съботната вечер Дженоа посрещна Милан. Мач, в който имаше всичко. Драма, скандали, червени картони, спорни ситуации. Милан обаче се оказа печеливш накрая. А вратарят Рейна имаше основна заслуга за победата на гостите. Милан обаче има да извърви още дълъг път, докато тифозите отново повярват в отбора си. Много сериозно се говори в италианските медии, че въпреки победата Джанпаоло ще бъде уволнен. 

Насочваме се и към неделния ден, който трябваше да даде отговор на някои въпроси. Фиорентина пак спечели. За трети пореден път. Да, направи го икономично, с минималното 1-0, но виолетовите продължават да вървят нагоре.  Фиорентина надви Удинезе, а в този мач се случи това, което се очакваше. Рома обаче отново се издъни. 1-1 срещу Каляри на Олимпико едва ли задоволява тифозите. Мач, в който също не липсваха скандалите. Спортният директор Петраки се изказа много остро за съдиите. В по-голямата част от мача срещу Каляри обаче на Рома липсваха идеи.  Отборът имаше своите шансове и те не бяха никак малко. Другият голям проблем продължава да е с контузиите на играчи. Може би тази пауза за международни мачове ще успокои малко нещата, но цифрите сами говорят. Минали са 7 кръга, а Рома вече изостава на 6 точки от втория и на 7 от лидера. Каляри просто за пореден път игра своята игра. Стабилно в защита и сардинци чакаха своите моменти. Факт е, че Рома не губи, тимът има само една единствена загуба, но равенствата са големия проблем. Тепърва идват битки с Милан и Наполи където много неща ще станат ясни.

За другия отбор от столицата също нямаше поводи за радост. И Лацио се издъни подобно на Рома. Не само това, „орлите” дори пропуснаха дузпа. Болоня на два пъти повеждаше, а Лацио изравняваше. Чиро Имобиле не спира да бележи, но само той не е достатъчен. Важни 2 загубени точки за Лацио. Аталанта пак спечели, а Дуван Сапата отново вкара. Това вече едва ли изненадва някого. Бергамаските продължават да очароват безпристрастния футболен фен, а цифрите отново са показателни. Отборът от Бергамо е само на 2 точки от втората позиция и на 3 от лидера. Аталанта води с 3 точки и четвъртия Наполи.

Точно за Наполи ще стане дума сега, след като допуснаха поредната си грешна стъпка. 0-0 с Торино и както мнозина специалисти вече се изразиха титлата е мираж. Нещо повече, неаполитанците започват сериозно да изостават и от втория в класирането. Там тепърва трябва да се вземат важни решения.

И за финал стигаме до големия мач. Мач, който всички чакаха. Интер срещу Ювентус. Е, определено можем да кажем, че дерби се получи. И двата отбора показаха на какво са способни и пак Ювентус беше големия победител. Антонио Конте заяви, че Ювентус е на друго ниво, но нека не забравяме, че въпреки безценната победа Ювентус е лидер, но само с точка преднина пред Интер, а големите дербита тепърва предстоят. Ювентус снощи взе много важна битка, но докато отборът на Сари триумфира с девета поредна титла пътят е много дълъг. Интер от своя страна няма да се откаже. Според много анализатори нерадзурите са на правия път и ако продължават по същия начин, ги чакат добри времена. Сега ни очаква пауза за националните отбори. И след 2 седмици Калчото отново ще е тук за осмия кръг.

Автор: Дидо Калинков