Престоят на Жозе Моуриньо в Манчестър Юнайтед беше неуспешен, защото португалецът не получи желаните от него футболисти, категоричен е белгийският национал Ромелу Лукаку. Нападателят на Интер бе запитан в интервю за Скай Спортс кой е треньорът, който е извлякъл най-доброто от качествата му:

"Роберто Мартинес, Роналд Куман и сега Антонио Конте. А що се касае до Жозе Моуриньо - ако му бяха осигурени футболистите, които той искаше, ние щяхме да се представим далеч по-добре от това, което се получи", заяви Лукаку.

"Длъжен съм да спомена и Стийв Кларк, който ми даде възможност да играя във Висшата лига само на 19 години. Ще се върна и към първия ми треньор в Андерлехт - Ариел Якобс. Той пък ми даде шанс само на 16 години. Повика ме от училище, за да се включва в първия отбор и моментално ме пусна на терена".

"Това са всички треньори, които са си спечелили завинаги моето уважение. Аз съм открит човек, но в крайна сметка съм и професионален футболист. Правя това, което треньорите изискват от мен. Досега не съм имал проблеми с който и да е, а това показва желанието ми за работа".

Лукаку подписа с Юнайтед в средата на престоя на Моуриньо и напусна по времето на Оле Гунар Солскяер. 26-годишният нападател заяви, че е взел решението да напусне много преди сделката с Интер, просто защото според него "червените дяволи" са поели по различен от желания от него път.

"Миналата година бе тежка за мен от чисто професионална гледна точка, защото нещата не се развиваха както аз исках и не играех особено добре. Имах нужда да намеря причината и в крайна сметка установих, че е време да сменя обстановката. Взех решение да напусна Юнайтед около март. Имах среща с мениджъра и му казах, че искам да напусна. Не се представях добре и не играех толкова често. Беше добре и за двете страни да се разделим. Това беше най-правилното решение. По това време Юнайтед искаше да налага по-млади футболисти. Мисля, че и двете страни спечелиха от сделката", добави Лукаку.