Две супердербита с марката на италианския футбол ще ни предложи Серия А в 10-ия си кръг.

На „Сан Паоло“ между Наполи и Рома, както и на „Олимпико“ между Лацио и Интер ще бъде наистина експлозивно, както с оглед на историята на тези отбори, така и поради настоящите им позиции в класирането.   

Хегемонът Ювентус с Кристиано Роналдо сякаш има най-леката задача в този кръг, изправяйки се срещу Емполи.

Ето какво ще ни предложи 10-ия къг на Серия А:

Милан – Сампдория

Милан изживя тежка седмица, след като крушира в Лига Европа след загуба от Бетис (1:2), няколко дни преди това преклони глава пред градския съперник Интер (0:1) след гол в своята врата в добавеното време на срещата.

Столът на Дженаро Гатузо отново се клати, а гостите от Генуа нямат намерение да се дават лесно на когото и да е било. 
Самп от своя страна стартира силно шампионата, намирайки се на добра позиция в Топ 6, след само една загуба в последните шест двубоя.

Очаква се Гатузо да направи поне четири промени в сравнение със загубата Бетис, като Франк Кесие, Хакан Чауханоглу, Сусо и Матео Мусакио трябва да се завърнат в стартовите 11. Атаката ще бъде водена от голмайстора Гонсало Игуаин. 
Аут за Самп е Васко Регини, а Рикардо Сапонара се завръща след контузия, но едва ли ще започне срещата. Куалярела и Дефрел ще водят атаката на тима в схема 4-3-1-2.

Срещата между Милан и Сампдория е в неделя, 28 октомври, от 19:00 часа, като нея можете да гледате по Max Sport 2.

Аталанта – Парма

Два колебливи отбора в колебливи серия, които се борят за средата на таблицата. Аталанта стигна до едва втория си успех през сезон в миналия кръг, когато премаза Киево с 1:5. В последния уикенд Парма пък отстъпи на Лацио с 0:2.
Единственият отсъстващ за домакините е Андреа Масиело. Героят от двубоя с Киево – Йосип Иличич, отново ще застане на позицията плеймейкър редом до Алехандро Гомес. И двамата ще бъдат зад централния нападател Дуван Запата. На скамейката ще останат Емилиано Риджони и Марио Пашалич.
За гостите Жервиньо ще бъда на разположение ще може да стартира от първата минута в нападението на тима, заедно с Антонио Ди Гаудио и Роберто Инглезе. 

Срещата между Аталанта и Парма е в събота, 27 октомври, от 16:00 часа, като нея можете да гледате по Max Sport 3.

Емполи – Ювентус

Юве прекъсна безгрешния си триумфален поход в последния кръг на Серия А, когато не успя да задържи аванса си от 1:0 (гол на Кристиано Роналдо) и допусна изравняване от Дженоа (1:1) у дома. През седмицата обаче тимът сломи Манчестър Юнайтед в Шампионската лига (1:0), с което взе поредния голям тест в значим двубой от началото на сезона.

Новакът Емполи едва ли ще се окаже препятствие за тима на Масимилиано Алегри, след като в последните си шест срещи отборът имат записани две равенства и четири загуби, и само един успех от началото на кампанията в актива си.

Аут за гостите от Торино са Емре Джан и Сами Кедира, а Марио Манджукич е под въпрос. Силният мач на Родриго Бентакур на „Олд Трафорд“ ще го остави в 11-те и за този мач, редом до Пиянич и Мтюиди. Бернардески, Роналдо и Коста би трябвало да поведат Ювентус към 10-ия успех на тима в шампионата.
Емполи няма проблеми с контузии и наказания. Лука Антонели и Мануел Паскуал продължават ротацията по левия фланг на защитата. Наставникът Аурелио Андреадзоли може би ще промени схемата на игра – от  4-2-3-1 с Антонио Ла Гумина на върха на атаката или 4-3-2-1 с Раде Крунич изнесен по-напред. 
Последната победа на Емполи над Ювенутс е през далечната 1999 г. (1:0), като от тогава „бианконерите“ печелят 12 пъти и завършват наравно в два случая.

Срещата между Емполи и Ювентус е в събота, 27 октомври, от 19:00 часа, като нея можете да гледате по Max Sport 3.

Торино – Фиорентина

Силният старт на Фиорентина някак секна и тимът записа две победи в последните си шест мача. Въпреки това „Ла Виола“ все още е добре настанена в Топ 6 и сега се надява на свежи три точки срещу средняка Торино, който през този сезон няма да има големи амбиции.

Домакините са един от двата отбора (заедно с Каляри) с най-много равенства от началото на сезона, което ги прави отбор, който просто ще иска да задържи елитния си статут през тази година. 

За Торино е аут е единствено контузения бразилски бранител Луанко. Оле Айна ще продължи да действа на левия фланг. В нападението Фалке и Базели ще бъдат за изнесения нападател Андреа Белоти.

Фиорентина няма проблеми с контузии или наказания. Халфът Марко Бенази пропусна равенството (1:1) с Каляри, но сега ще се завърне в състава на тосканци. Джовани Симеоне отново ще поведе атаката на „виолетовите“, заедно с Киеза и Пяца по двата фланга на нападението.

Цифрите показват, че Торино е спечелил 47 срещи срещу този опонент – „биковете“ нямат толкова много победи над нито един друг съперник.

Срещата между Аталанта и Парма е в събота, 27 октомври, от 21:30 часа, като нея можете да гледате по Max Sport 3.

Сасуоло - Болоня

Сасуоло развали силния старт, с който записа четири победи в шест мача и сега няма победа от целия три кръга.
Насреща е Болоня, който под палката на Филипо Индзаги започна доста тромаво сезона и в момента в близо до зоната на изпадащите.

Под въпрос за домакините са Кевин-Принс Боатенг и Алфред Дънкан. Роджерио изтърпя своето наказание от последните кръгове и отново е на линия за тима Роберто Ди Зерби, като ще може да застане на левия бек в схемата на тима. Атаката ще бъде поведена Федерико Ди Франческо и Доменико Берарди.

Твърдо аут за Болоня са Федерико Матиело и Ладислав Кейчи. Адам Наги е фаворит да заместник Ерик Пулгар в средата на терена за гостите. В схема 3-5-2 Сантандер и Паласио трябва да донесат трети пълен комплект от точки на тима за сезона. 

Срещата между Сасуоло и Болоня е в неделя, 28 октомври, от 13:30 часа, като нея можете да гледате по Max Sport 3.

Наполи - Рома

Мач между втория и третия от миналия сезон, който няма как да ни остави несъпричастни. И двата тима се завръщат в Серия А след ангажиментите си в Шампионската лига. Наполи не успя да вземе успеха в Париж срещу ПСЖ, допускайки изравняване в последните минути на двубоя (2:2), докато Рома се справи без затруднения с ЦСКА Москва (3:0).

Наполи загуби голямата битка за върха с Ювентус (1:3) в края на септември, но едва ли някои в Неапол си представя пълен обрат на настоящата ситуация и изпреварване на "бианконерите". Нищо не е невъзможно, но с класата, в която притежава "Старата госпожа", нещата започват да изглеждат безнадеждни. Рома загуби много изненадващо от СПАЛ (0:2) в последния кръг, което извади тима от Топ 6, но при успех на "Сан Паоло" нещата могат да се променят.

Амин Юнес, Влад Кирикеш и Симоне Верди продължават да бъдат аут за тим на Карло Анчелоти. Под въпрос е Лоренцо Инсиние, но едва ли италианският магьосник ще си позволи да пропусне суперсблъсъка с Рома. Желински, Кайехон, Алан и Хамшик ще оперират в центъра, а Дрийс Мертенс явно ще трябва да отстъпи мястото си сред стартови 11. Фаузи Гулам най-сетне се завърна след контузия и ще може да застане на левия бек.
Гостите също не могат да кажат, че не се оплакват от проблеми. Отсъстващи за Рома са Рик Карсдроп, Диего Пероти и Джъстин Клуйверт, докато Хавиер Пасторе остава под въпрос заради мускулен проблем. Лоренцо Пелегрини прави силни мачове в последно време и ще бъде на позицията на плеймейкър. 

Срещата между Наполи и Рома е в неделя, 28 октомври, от 21:30 часа, като нея можете да гледате по Max Sport 3.

Лацио – Интер

Два тима в топ форма се сблъскват в 10-ия кръг на Серия А на легендарния „Стадио Олимпико“. Интер е трети с 19 т., докато Лацио е 4-ти с 18 т. И двата отбора имат само една загуба в шест срещи, като в останалите пет двубоя са записани пет победи.

„Нерадзурите“ нямаха аргументи срещу Барселона на „Камп Ноу“ (0:2) през седмицата и явно ще трябва да се задоволят с второто си място в наистина трудната група с Тотнъм и ПСВ Айндховен. Лацио взе хубава победа като гост над Марсилия (1:3) и продължава битката за върха в своята група с Айнтрахт Франкфурт в Лига Европа.

Както за лациалите, така и за Интер обаче този мач ще се окаже директен за третото място, което може да ги доближи още до Наполи.

За домакините аут е Риза Дурмиси, а под въпрос са Милан Бадел и Лукас Лейва. Очаква се вместо Луис Алберто в предни позиции да действа Хоакин Корея, подкрепяйки Милинкович-Савич и Чиро Имобила.

Единствен под въпрос е Раджа Наинголан, който пропусна мача срещу Барселона поради травма. Зад капитана Мауро Икарди трябва да бъдат Политано, Мартинес и Перишич. Шиме Вършалко се възстанови от травмата си, която го мъчеше в началото на сезона, и вече взе да се превръща в неизменна част от тима на Лучано Спалети.

Срещата между Лацио и Интер е в понеделник, 29 октомври, от 21:30 часа, като нея можете да гледате по Max Sport 3.

В други срещи от кръга:
СПАЛ – Фрозиноне
Каляри – Киево
Дженоа Удиензе