Италианският Интер Милано успя да надделее над Байер Леверкузен с 2:1 и елиминира германците в турнира и вече е на полуфинал във втория по сила европейски клубен турнир. Николо Барела откри резултата в 15-ата минута, а Ромелу Лукаку удвои шест по-късно, за да може Кай Хавертц да намали в 24-ата и да оформи крайния резултат на мача, игран на „Меркур Шпийл-Арена” в Дюселдорф. Както е известно, тази година мачовете от Лига Европа ще се доиграят в блиц-формат – по един мач, като тази победа стига на Интер да продължи напред.

След четвърт час игра Интер откри резултата. Рикоширала топка стигна до Николо Барела малко зад линията на пеналтерията. Италианският полузащитник не се подвоуми и изстреля топката в далечния ъгъл, пращайки я извън обсега на стража Храдецки - 1:0. 

В средата на полувремето "нерадзурите" стигнаха до втори гол. Ашли Йънг изведе Лукаку в наказателното поле, а снажният таран успя чрез физиката си да се пребори с противников футболист, за да плъзне топката по земя покрай вратаря - 2:0. 

В 25-ата минута Кай Хаверц върна едно попадение за "аспирините". Голмайсторът на Байер бе изведен в наказателното поле и от непосредствена близост преодоля стража Ханданович - 2:1. Малко по-късно главният арбитър на срещата отсъди дузпа за Интер за игра с ръка на Далей Синкгравен. След проверката на ВАР обаче бе установено, че Синкгравен е играл с рамо и дузпата бе отменена.

"Нерадзурите" започнаха втората част крайно мобилизирани да стигнат до решаващо трето попадение, което обаче така и не идваше. В 49-ата минута опасен удар на Галярдини бе блокиран от негов съотборник. Пет минути по-късно отново халфът на Интер застраши вратата на Байер, но без желания резултат. В 61-вата минута Леверкузен стигнаха до голова ситуация чрез Керем Демирбай, който нанесе остър удар от границата на наказателното поле, но Ханданович спаси. В средата на полувремето появилият се като резерва Алексис Санчес на два пъти пропусна да се разпише, като първо бе спрян от Храдецки, а след това от свой съотборник.

В последната минута на редовното време Карим Белараби допусна отнемане на топката от Кристиан Ериксен. Датчанинът я взе, а халфът на "аспирините" го избута в гръб и Дел Серо Гранде посочи точката за изпълнение на дузпа. Последва преразглеждане от ВАР. При разглеждането се видя как легналият Николо Барела играе с ръка в наказателното поле и дузпата бе отменена.

Байер Леверкузен направи хаотичен антиск в края на мача, но вместо това получи гол, в петата минута на добавеното време от Лукаку. Белгиецът обаче извърши нарушение срещу Табсоба и трето попадение за италианския клуб бе отменено. Въпреки това Интер взе победата и на полуфиналите „нерадзурите” очакват победителя от Шахтьор Донецк и Базел.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Интер: Ханданович, Годин, Де Врай, Бастони, Д'Амброзио, Барела, Брозович, Галярдини, Йънг, Лукаку, Лаутаро

Байер Леверкузен: Храдецки, Баумгартлингер, Л. Бендер, С. Бендер, Демирбай, Диаби, Паласиос, Синкгравен, Тапсоба, Фоланд, Хаверц