Двата италиански гранда Милан и Интер тази вечер излизат на "Джузепе Меаца" в специален мач от Шампионската лига, който е с начален час 22:00. 

Докато вълнуващата битка между Реал Мадрид и Манчестър Сити е определяна от мнозина за "финал преди финала", то срещата между Милан и Интер е мечтан полуфинал както за привържениците на двата тима, така и за голяма част от неутралните почитатели на футбола.

Двата гранда от Милано досега на два пъти са пресичали пътищата си в ШЛ, като за въпросните мачове се говори и до днес.

Това е полуфинал номер 13 за Милан в Купата на европейските шампион или Шампионската лига. Успеваемостта на тима в предишните му полуфинали е цели десет класирания за финалната битка за трофея. Що се отнася за Интер, отборът е участвал на финал в цялата история на турнира пет пъти след общо осем изиграни полуфинала. Това, което е общото между двата клуба, е, че при последният за всеки от тях полуфинал в ШЛ, впоследствие те успяха да триумфират в турнира. 

През настоящия сезон двата тима вече изиграха три двубоя помежду си. Милан спечели в Серия "А" с 3:2 през есента, докато през януари Интер първо спечели Суперкупата на Италия с убедителното 3:0, а след това отново спечели, но само с 1:0 в първенството. В исторически план "нерадзурите" имат 87 победи във всички турнири в Дербито на Милано, равенствата са 69, а успехите за "росонерите" са 79. Моментната форма също е на страната на „нерадзурите“, които могат да се похвалят с пет поредни победи във всички турнири, включително над Ювентус, Лацио и Рома. От друга страна, „росонерите“ за последно претърпяха поражение на 18 март от Удинезе, но след това спечелиха четири от девет възможни мача в различните състезания.