12 отбора вече са част от 1/8-финалите на Шампионската лига. Съдбата към 4 ще бъде благосклонна, но към още толкова - най-мрачна орисница. 

Най-огнено ще бъде на митичния "Анфийлд". Този стадион сякаш е създаден за велики нощи. Една такава ни предстои днес, когато Ливърпул има нужда от успех с 1:0 (или поне два гола разлика при попадение на съперника), за да елиминира Наполи и да продължи напред. 

Калкулациите и простите сметки ще бъдат част от фолклора на поредната влудяваща вечер в най-великия турнир.

"Камп Ноу" ще бъде още една арена на гладиаторска битка. Тотнъм има нужда от задължителен успех, за да изпревари прекия си съперник за второто място Интер (с по 7 точки) в опит да продължи напред.

"Нерадзурите" излизат срещу ПСВ Айндховен на "Джузепе Меаца", а на неутралните зрители едва ли ще им е лесно да посочат кой от двата тима искат да се класира, с оглед на огромния им потенциал и харизматичните им състави.

Ето какво ни предлага програмата във вторник в Шампионската лига:

Шалке 04 - Локомотив Москва

Група D e група, в която въпросителните са твърде малко. Единствената по значима е кой ще бъде отборът, който ще заеме третото място и ще се класира за елиминациите на турнира Лига Европа. Лидерите Порто и Шалке 04 вече са в 1/8-финалите на Шампионската лига, но борбата за последната квота от европейските клубни турнири ще е между Галатасарай (4 т.) и Локомотив Москва (3 т.).

Именно руснаците излизат на „Фелтинс Арена“ за тежкото гостуване на Шалке 04, в което задължително трябва да печелят точки, ако не искат да останат последни и след изиграването на последните мачове от групата. Въпреки загубата от Порто (1:3) в миналия кръг, германците се възползваха от грешната стъпка на Галатасарай с московчани (1:2) и така подпечатаха билета за следващата фаза.

Шалке - Нюрнберг

източник: Gulliver/GettyImages

Шалке има доста контузени играчи в предни позиции, сред които Марко Ут, Франко Ди Санто, Стивън Шкрибски и звездата Гуидо Бургщалер, което може дори да принуди пускането на Амине Харит и Уестън МакКени в предни позиции. Под въпрос остават Набил Бенталеб, Саша Ритер и Йевхен Коноплянка. В схема 3-5-2 Мендил и Калиджури трябва да действат по фланговете, а Настасич, Налдо и Сане в сърцето на отбраната.

За важния мач Локомотив Москва е без Никита Медведев (контузен) и Ведран Чорлука (наказан), а Александър Коломестев и Борис Ротенберг са под въпрос. Антон и Алексей Миранчук, както и Мануел Фернандес ще действат като атакуващи халфове зад централния нападател Едер. Като опорни полузащитници ще са Денисов и Криховяк.

В първия двубой между двата тима Шалке надделя с 1:0 с попадение на МакКени в края на срещата.

Срещата между Шалке 04 и Локомотив Москва е във вторник, 11 декември, от 19:55 часа, като нея ще можете да проследите пряко по MAX Sport 2.

Барселона - Тотнъм Хотспър

Барселона се превърна в първия отбор, осигурил си участие в следващата фаза на Шампионската лига, но битката за второто място е с мащаба на война. Тотнъм и Интер са с равен брой точки – по 7, преди последните мачове от групата. За англичаните тестът изглежда крайно труден – гостуване на „Кам Ноу“, на една Барса, която навлиза във все по-добра форма, а преди няколко дни премаза Еспаньол (4:0) след творческата феерия на гения Лионел Меси.

Интер има домакинство на ПСВ Айндховен, което означава, че „нерадзурите“ трудно биха се разделили с пълния комплект точки.

За Барса аут са Серхи Роберто, Рафиня, Малколм и Самуел Умтити, като днешната среща може да е двубой, в който Валверде да даде шанс на момчета с по-малко минути от началото на сезона. На линия вече са Яспер Силесен и Томас Вермален. Артур, Бускетс и Ракитич ще бъдат в средата на терена, а нападението се очаква да е съставено от Коутиньо, Мунир и Дембеле. Не е изключено и Меси да се появи от първата минута, но той по-скоро би бил запазен.

Еспаньол - Барселона

източник: Gulliver/GettyImages

За един от мачовете на сезона за "шпорите" Маурисио Почетино няма да може да разчита на огромен брой играчи – Дависон Санчес, Муса Дембеле, Виктор Уанаяма, Киърън Трипиър, Серж Урие, младият Хуан Фойт (не е включен в групата за Шампионска лига) и Ерик Ламела. Титулярните бранители Тоби Алдервейлд и Ян Вертонген все пак ще бъдат в защита.

Липсата на наложен десен бек по всяка вероятност ще принуди Почетино да заложи на 21-годишния Кайл Уолкър-Питърс отдясно, а Дани Роуз ще бъде отляво. В средата, в „триъгълник“, ще действат Ериксен, Уинкс и Али, а напред победата в каталунската столица трябва да донесат Лукас Моура и Хари Кейн.

Арсенал - Тотнъм 4:2

източник: Gulliver/Getty Images

В първия мач от групата Тотнъм отстъпи с 4:2 на „Уембли“ в зрелище, с които меко казано имаше всичко. В последните си три двубоя с този съперник Барселона е непобеден, печелейки на два пъти.

Срещата между Барселона и Тотнъм Хотспър е във вторник, 11 декември, от 22:00 часа, като нея ще можете да проследите пряко по MAX Sport 2.

Ювентус Интер

източник: Gulliver/GettyImages

Ливърпул – Наполи

Една от най-напечените групи изобщо в модерната история на Шампионската лига. На „Анфийлд“ няма как да не бъде пламенно, тъй като миналогодишният финалист Ливърпул е пристиснат до стената и се нуждае от успех с 1:0, или поне два гола разлика, срещу Наполи, за да продължи напред.

В другия мач от групата Пари Сен Жермен гостува на аутсайдера Цървена звезда. Преди изиграването на срещите лидер в групата е Наполи с 9 т., следван от ПСЖ с 8 т., Ливърпул с 6 т., докато Цървена звезда има 4 т, което потенциално прави сърбите участник в Лига Европа на пролет. Головите показали в един момент могат да се окажат от огромно значение.

ПСЖ - Ливърпул

източник: Gulliver/GettyImages

За двубоя край река Мърси Клоп е без двама – трайно контузеният Алекс Окслейд-Чембърлейн, както и Джо Гомес, който ще е аут за около 6 седмици, след като се "счупи" при успеха над Бърнли (3:1) преди няколко дни. Това ще принуди влизането на Жоел Матип до Дан Вайк в сърцето на отбраната, докато познатите Робъртсън и Алекзандър-Арнолд ще бъдат на двата бека.

Вайналдум, Хендерсън и Милнър са в средата на терена, докато емблематичното трио Мане, Фирмино и Салах ще трябва да измъкне Ливърпул от калта, изписвайки още една велика глава в летописа на 5-кратния европейски клубен шампион.

За Наполи аут са Влад Кирикеш и Симоне Верди. В своето любимо 4-4-2 Анчелоти няма да прави кой знае колко промени. Максимович, Албиол, Кулибали и Руи ще действат в защита, Кайехон, Алан, Хамшик и Руис в средата на терена, а напред – вече можем да кажем спокойно легендите, Инсиние и Мертенс.

Наполи - Цървена звезда 3:1

източник: Gulliver/GettyImages

В първия двубой Наполи победи на „Сан Паоло“ с 1:0 с попадение на Инсиние в последните секунди на добавеното време. Емоцията е част от ДНК-то на този мач, а залогът е повече от колосален.

Двата тима до момента са играли точно 3 пъти един срещу друг, като са си разменили по една победа, а веднъж са завършвали наравно.

Срещата между Ливърпул и Наполи е във вторник, 11 декември, от 22:00 часа, като нея ще можете да проследите пряко по MAX Sport 3.

Галатасарай – Порто

Порто е безапелационен лидер в Група D, но големият въпрос е дали Галатасарай ще остане трети.

За гостите от Истанбул извън сметките са Емре Акбаба, Юнес Белханда, Синан Гюмуш и наказаният Сердар Азис. Под въпрос остава Мугдат Челик. Бившият футболист на Левски – Гари Родригес, Ерен Дердиок и Хенри Оникуру ще поведат атаката на тима в схема 4-3-3.

Порто срещу Шалке

източник: БГНЕС

За Порто Винсент Абубакар (контузен) и Хесус Мануел Корона (наказан) са аут, а младият Оливър Торес е с лека травма от няколко дни. Отавио, Марега и Брахими ще действат в предни позиции в атакуваща формация 4-3-3.

В първия изобщо официален мач между двата тима – от тазгодишната групова фаза в турнира, Порто взе успеха с 1:0 у дома.

Срещата между Галатасарай и Порто е във вторник, 11 декември, от 19:55 часа, като нея ще можете да проследите пряко по MAX Sport 3.