Тази вечер ще стане ясен новият носител на Шампионска лига. В битката за трофея излизат Манчестър Сити и Интер, а големият сблъсък ще бъде в Истанбул на стадион "Ататюрк". Срещата стартира в 22:00 часа и ще се предава пряко по MAX Sport 3, а на Gong.bg ще проследим всичко интересно от нея.

Maнчестър Сити влиза във финала в страхотна форма и в търсене на исторически требъл. „Гражданите“ спечелиха вече Висшата лига и ФА Къп, а при успех над „нерадзурите“ ще се превърнат в първия английски клуб след градския съперник Манчестър Юнайтед, който завоюва този требъл. "Червените дяволи“ го сториха през 1998/99.

Възпитаниците на Пеп Гуардиола за втори път ще имат възможността да спечелят Шампионската лига, която единствено убягва на тима, след като през 2021 загубиха от Челси на финала.

От своя Интер ще гони спечелването на трофея от турнира на богатите за четвърти път в своята история. „Нерадзурите“ триумфираха в надпреварата през 1964, 1965 и 2010 – тогава за последно тимът от Милано стана европейски клубен шампион, след като се наложи над Байерн Мюнхен с 2:0. Освен това, Интер има и два загубени финала – през 1967 и 1972 години. 

Интересно е, че това е първи официален сблъсък между Манчестър Сити и Интер изобщо. До момента двата тима са се срещали само два пъти в контроли. Те се проведоха през 2010-а и 2011-а, когато Сити и Интер си размениха по една победа с по 3:0.

Във фазата на директните елиминации Интер отстрани Порто, Бенфика и Милан, за да стигне до сблъсъка за трофея. "Гражданите" на свой ред минаха през РБ Лайпциг, Байерн Мюнхен и Реал Мадрид, за да си осигурят второ участие на финала в рамките на три години. Най-голямото оръжие на английския клуб непременно е Ерлинг Халанд, който води голмайсторската класация в Шампионска лига с 12 попадения.

Главен съдия на големия финал ще бъде полякът Шимон Марчиняк, който ръководи и спора за световната титла между Аржентина и Франция в края на миналата година в Катар. Помощници на Марчиняк ще бъдат Павел Соколницки и Томаш Листкиевич. Четвърти съдия ще бъде румънецът Ищван Ковач, а на ВАР-а ще оперира друг поляк – Томаш Квятковски.