Настъпи моментът за първия голям жребий в Шампионската лига за сезон 2018/2019 - този за груповата фаза на турнира, а той определено не ни разочарова. Кристиано Роналдо ще се изправи срещу един един от бившите си отбори - Манчестър Юнайтед, докато "групата на смъртта" се оказа група В - Барселона, Тотнъм, ПСВ Айндховен и Интер.

Не по-малко ожесточена ще бъде борбата и в група С, където се събраха Пари Сен Жермен, Наполи, Ливърпул и Цървена звезда.

От фаворитите в турнира определено най-приемлив жребий получиха Байерн Мюнхен и Манчестър Сити. Шампионът на Германия ще се сбори с Бенфика, Аякс и АЕК Атина, докато "гражданите" на Пеп Гуардиола изглеждат отявлен фаворит за първото място в компанията на Шахтьор Донецк, Олимпик Лион и Хофенхайм.

Датите за мачовете ще бъдат обявени допълнително.

Групите в ШЛ за сезон 2018/2019:

Група А - Атлетико Мадрид, Борусия Дортмунд, Монако, Брюж

Група В - Барселона, Тотнъм, ПСВ Айндховен, Интер

Група С - Пари Сен Жермен, Наполи, Ливърпул, Цървена звезда

Група D - Локомотив Москва, Порто, Шалке 04, Галатасарай

Група Е - Байерн Мюнхен, Бенфика, Аякс, АЕК Атина

Група F - Манчестър Сити, Шахтьор Донецк, Олимпик Лион, Хофенхайм

Група G - Реал Мадрид, Рома, ЦСКА Москва, Виктория Пилзен

Група Н - Ювентус, Манчестър Юнайтед, Валенсия, Йънг Бойс

Както винаги, жребият бе частично дирижиран за отборите от една и съща асоциация, които бяха разпределени по равно в двата комплекта групи (А-D и E-H) за макисмално телевизионно покритие. В същото време от УЕФА предварително обявиха, че в този етап клубове от Русия и Украйна не могат да попаднат в една и съща група заради политическите проблеми между двете страни.

Жребият в Шампионската лига

източник: Gulliver/Getty Images

Вчера станаха ясни и последните попълнения сред участниците, а късно снощи УЕФА направи разбивките в традиционните 4 урни. В първата от тях попаднаха Реал Мадрид като актуален първенец на надпреварата, Атлетико Мадрид като победител в Лига Европа за миналия сезон плюс шампионите на топ 6 първенствата на Стария континент според коефициентите на съответните държави. Урни 2, 3 и 4 приеха останалите класирали се тимове, подредени съгласно техните коефициенти.

Мачовете от груповата фаза започват на 18 септември. Съгласно обичайната схема срещите от единия комплект 4 групи ще се играят във вторник, докато тези от вторият комплект - в сряда, като ще има ротация.