Бившият мениджър на Интер Жозе Моуриньо даде дълго интервю за „Gazzeta dello Sport“, в което си припомни за периода в клуба, за спечелената титла Шампионска лига през 2010 година и за своето напускане в посока Реал Мадрид.

„Бях на върха в кариерата си, когато се чувствах у дома, където можех да усетя емоциите на отбора ми и където бях 200% в него със сърцето си. Точно затова, на 22 май в Мадрид, бях доволен да преживея радостта на другите - от президента Масимо Морати до хората, работещи на стадиона. Вече бях печелил Шампионската Лига. Преди това мислех първо за себе си, а след това за другите. В Интер никога не беше така. В едно семейство, когато станеш баща, разбираш, че някой е по-важен от теб и че минаваш на второ място. Десет години по-късно отново всички сме заедно. Онзи ден говорих с Алесио. По мое време той беше шофьорът на автобуса ни. Къде и кога даден треньор, който напуска, десет години по-късно все още си говори с шофьора? Никъде и никога. Това е Интер за мен, това са моите хора“, сподели португалецът.

„Има и други взаимоотношения - аз водя, ти играеш. Емпатията зависи от способността да ме приемеш такъв, какъвто съм, като пъзел е. В Интер имаше хора, които чакаха някого като мен, който да нареди този пъзел. Никога не съм фалшив, аз съм оригинален. Това съм аз и си е така. Бях и строг, но си бях такъв. Разбрах, че съм ги наранил, защото едва след това ми стана ясно за нещата, които са се случили преди. Затова им се извиних“.

„Ако се бях върнал в Милано след финала в Мадрид, с отбора наоколо и феновете, които щяха да скандират: „Жозе, остани тук с нас", може би нямаше да си тръгна. Вече бях подписал с Реал Мадрид преди финала. Някой беше казал, че Реал са дошли в хотела ни преди мача, но това не е вярно. Исках да отида там, те ме искаха още предишната годена. Отидох до къщата на Морати, за да му кажа, и той ме спря. Вече бях отказал на Реал, когато бях в Челси, а не можеш да кажеш „не" на Мадрид три пъти. Бях решил да напусна след реванша на полуфиналите срещу Барселона, тъй като знаех, че ще спечелим Шампионската Лига. Бях подготвил Морати. Без думи, „горещата" ни прегръдка на терена го накара да разбере какво желаех. Той ми каза: „След това имаш правото да си тръгнеш". Беше правилно да сторя това, което исках, а не да бъда щастлив. Всъщност, бях по-щастлив в Милано, отколкото в Мадрид", каза още Моуриньо.