Футболна Италия не спира да шуми около поредния странен епизод в отношенията между Интер и нападателя Мауро Икарди. Наставникът на „нерадзурите” Лучано Спалети изуми всички с решението си да остави аржентинеца извън състава за дербито срещу Лацио, като причината според болшинството медии е отказът на Икарди да се изяви за първоначалния конфликт.

26-годишният играч не играеше и не тренираше с отбора от 13 февруари насам, когато с официално обявление клубът го разжалва като капитан. Причините за решението и до ден днешен остават обвити в мистерия, но се предполага, че касаят преговорите за удължаване контракта на нападателя. Според друга версия отнемането на лентата има нещо общо с поведението на съпругата-агент на Икарди – Уанда Нара, която си позволи да критикува публично останалите играчи на „нерадзурите” при свои телевизионни изяви.

Стигна се дотам, че Икарди нае адвокат, който да бъде медиатор между двете страни и през тази седмица най-сетне пробив беше осъществен – голмайсторът се завърна към тренировки с основната група футболисти. Предвид факта, че единственият друг чист нападател на Интер Лаутаро Мартинес е контузен, всички очакваха Икарди да бъде титуляр в отговорния мач срещу Лацио.

Думите, с които Спалети обоснова решението си, намекват за наличието на нов инцидент, който най-вероятно се разиграл в петък. Тогава в клуба се завърна и последната група футболисти, които имаха ангажименти към националните си отбори по време на международната пауза. „Като се има предвид какво се случи напоследък, особено вчера (петък – б.р.), аз продължавам да поддържам гледището, че той все още не е готов да помогне на съиграчите си. Точно по тази причина не е повикан в групата. Длъжен съм да взема под внимание всичко – от предишния период (извън състава – б.р.), та чак досега. Той тренира с нас цяла седмица, но вчера се случи нещо ново, което имам нужда да оценя”, заяви Спалети на съботната си пресконференция.

„Кориере дела сера” твърди, че знае в детайли причината за обратния завой при наставника. Спалети бил стартирал петъчното занимание с всичките си футболисти и с въпрос към Икарди има ли да каже нещо. Нападателят отвърнал отрицателно, тъй като сметнал, че вече е изяснил всичко с клуба и треньора. Отговорът обаче подразнил Спалети.

Адвокат Паоло Николети, който спомогна значително за преговорите между двете страни, призна, че не е бил информиран за изключването на Икарди от групата. Така това може да се тълкува или като нов вид отмятане на аржентинеца от договорките, или пък като самостоятелен акт на Спалети, противоречащ на опитите да клуба да закрепи положението.